Kattungarnas utveckling

Nyfödda

Kudris kattungarDet tar ungefär 65 dagar från parning tills kattungarna är utvecklade nog för födsel. Det tar ofta 4-5 veckor efter parning innan man kan märka att honan är dräktig och då är det inte så lång tid kvar. En katthona kan få allt från en till 10 ungar. Det vanligaste är kring 5 stycken. Födslovikten kan variera mellan 60-130 gram och på en vecka dubblar kattungen normalt sedan sin vikt. När kattungarna föds är de blinda och döva. Däremot är luktsinnet högt utvecklat så den kan hitta till mjölken. Vid fem dagar utvecklas hörsel och först efter 1-2 veckor öppnas ögonen. Kattungen ser mycket dåligt i börja. Det är först vid två månaders ålder synen är fullt utvecklad.

Tula och FargoDe första tre veckorna behöver kattfamiljen mycket lugn och ro. Dels är honan upptagen med att ta hand om de små och dels behöver hon äta mycket själv för att ge ungarna tillräckligt med mjölk. Ofta lämnar hon knappt boet de första dagarna mer än för att gå på kattlådan och kasta i sig lite mat. Det är därför bra att se till att både mat och kattlåda finns i rummet. De första veckorna är det kattmamman som tar hand om kattungarnas toalettbesök. Hon slickar dem helt enkelt och stimulerar dem på så sätt att lämna urin och avföring. I vissa fall hjälper katthanen till med både tvätt, toallettbestyr och att vakta kattungarna.

 

Socialisering

B-kullenKattungarnas viktigaste socialiseringsperiod är mellan 2 och 7 veckor. Det är därför viktigt att från tredje veckan se till att börja vänja kattungarna vid andra varelser och ljud. En avspärrning eller kattungehage i närheten av kök eller vardagsrum brukar fungera bra.

Lillith

Vid 2-3 veckor börjar ungarna kravla omkring och när kattungarna är ca 3-4 veckor gamla är det lämpligt att introducera dem till kattmat, vatten och kattlåda (med icke klumpbildande sand då de ibland provsmakar). När kattungarna börjar äta lär dig sig också att gräva ner sin avföring. Det finns mjukt kattungefoder att börja med men så snart kattungarna fått mjölktänderna brukar de gilla att knapra i sig torrfoder och hårdare bitar.

 

Vid 5-6 veckor


LekhageHagenNu är också kattungarna inställda på att utforska och upptäcka omvärden. De vill inte stanna i kattungehagen längre men ofta är det bra att introducera dem till en yta i taget så de inte går så långt från sin kattlåda som de nu är vana att gå på. Det är viktigt att fortsätta att väja kattungarna vid sin omgivning och olika situationer så som dammsugning, dusch, bad, kamning, kloklippning, sele, burar, lådor mm. Det är bra om de får träffa andra djur och andra människor.
Förr avmaskade man men idag används oftast "Kolla Masken" som kan köpas på apotek. Det är onödigt att avmaska om inga maskar finns.

 

Vaccinering

VeterinärFörsta vaccineringen görs vid ca 8-9 veckor mot kattpest och kattsnuva. Vi brukar även chipmärka dem då. Kattungarna känner oftast inte sprutan alls men det är ett spännande tillfälle att träna på att åka bil, vistas i bur och uppleva nya miljöer. Strax innan leveransen vaccineras kattungarna igen samt veterinärbesiktigas. Veterinärbesiktningen ska ske så nära leveransen som möjlig då intyget inte får vara mer än en vecka gammalt. 

 

 

 

Busungar 7-14 veckor

Dessa veckor är väldigt viktiga för kattens framtida utveckling. Det är nu de lär sig leka utan att skada varandra, rangordning, lyda sin mamma mm. När kattungarna är ca 8-10 veckor börjar mamman vänja dem av med att dia. De äter mer och mer fast föda och lär sig genom att imitera mamman. Den här tiden är otroligt viktig för att kattungarna ska bli trevliga individer som fungerar i olika situationer och som tål olika sorters mat.